teoriisecrete.ro Web analytics

... ...

Istoria prezervativului

istoria prezervativului anul 1813Istoria prezervativului incepe acum mai bine de 6.000 de ani, . De la „strabunicul” din intestine de oaie pana la „prezervativul invizibil”, lucrurile au evoluat in mod spectaculos! O statuie egipteana veche de 6.000 de ani reprezinta un localnic dotat cu o „teaca”, cu functie contraceptiva.  Tot in Egiptul antic, in cursul celei de-a XIX-ea dinastii, circa 1300 inainte de Hristos, barbatii foloseau un prezervativ confectionat din in, pentru a se proteja de maladiile cu transmitere sexuala, dar si de diversele infectii, rani si muscaturi de insecte. Si romanii utilizau un soi de prezervativ, din intestine sau vezica animalelor domestice.

In secolul al X-lea dupa Hristos, chinezii se foloseau de „teci” din hartie de matase, unse cu ulei. Japonezii in schimb optau pentru accesorii rigide, fabricate din carapace de broasca testoasa sau din prezervativ 2piele, care erau pastrate in asa-numitele „cutii vesele”.

Anatomistul si chirurgul Gabriel Fallopius este cel a inventat, in secolul al XVI-lea, prezevativul din stofa, croit pe masura clientului si menit a-l proteja de bolile venerice, in special de sifilis, denumit si „caria frantuzeasca”.

Dar de  unde vine denumirea de „condom”? Denumirea anglo-saxona de „condom” s-ar datora unui anumit Conton sau Condom, care lucra la curtea Regelui Carol al II-lea al Angliei. Conform unei alte teorii, numele e derivat din latina, „condus” insemnand „respect”.

Casanova si „redingota englezeasca”

Marele cuceritor si aventurier al secolului al XVIII-lea, Giacomo Casanova, se folosea frecvent de preservative din intestine de oaie legate la gura cu panglica rosie, pentru a se proteja de infectii dar mai ales pentru a evita ca partenerele sale sa ramana insarcinate. Isi denumea aceesoriile fie „redingota englezeasca”, fie „calota de asigurare”.  Spunea adesea: „Trebuie sa ma inchid într-o bucata de piele moarta pentru a-mi dovedi ca sunt viu.”

Mai tarziu in 1843, in Marea Britanie, se produc in masa prezervative din cauciuc vulcanizat, produse elastice si foarte rezistente, „lavabile si reutilizabile”. prezervativ Cativa ani mai tarziu, apar pe piata cutii cu prezervative arborand chipul reginei Victoria. In Franta, se comercializeaza prezervativele parfumate „Crocodilul”, „Rivalul protector” sau „Voluptuosul” – , ascunse in fundul dublu al cutiilor cu trabuce Havana.

A doua revolutie in productia prezervativului o reprezinta fabricarea sa din latex lichid, in loc de cauciuc. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, din cauza penuriei de cauciuc, se incearca fara succes – fabricarea prezervativului din nylon. In 1957, Marea Britanie lanseaza primul prezervativ lubrifiat.

In anii ‘90, apare prezervativul din poliuretan, de doua ori mai rezistent ca latexul si mult mai fin. La ora actuala, se fac teste cu „prezervativul invizibil” – un gel contraceptiv inodor si incolor, menit sa ofere protectie contra maladiilor cu transmitere sexuala, inclusiv contra infectiei cu HIV.

loading...

Doneaza pentru a sustine proiectul TeoriiSecrete

Choose currency

Enter amount

De asemenea, ai putea dori...

Close