teoriisecrete.ro Web analytics

... ...

Originea pagana a Craciunului

Nimrod vs Mos craciunOriginea Craciunul si a zilei de Revelion, este confundata de cele mai multe ori cu sarbatoarea crestina a nasterii lui Iisus Hristos. Aceste doua sarbatori sunt anterioare nasterii lui Iisus, fiind unele de origine pagana si au fost mostenite si adaptate crestinismului peste ani fara nicio problema.
Cu mult inaintea aparitiei celebrului Mos Craciun, un alt personaj se ocupa cu aducerea cadourilor, Nimrod. Potrivit traditiei babiloniene, dupa moartea lui Nimrod,una premature, un copac vesnic verde a crescut peste noapte dintr-un ciot al unui copac uscat. Semiramis, mama sa, ar fi spus ca Nimrod ar vizita in fiecare an acel copac vesnic verde si ar lasa cadouri in ziua aniversarii nasterii lui, exact pe 25 decembrie. Aceasta este de fapt originea bradului de Craciun, care este de asemenea de origine pagana. Daca privim imaginea antica a lui Nimrod, vedem foarte multe asemanari cu actualul Mos Craciun : amandoi au barbi lungi , amandoi umbla cu reni, amandoi aduc cadouri sub un pom verde.

Povestea Craciunului isi are radacinile in culturi pagane, mult mai vechi decat crestinismul. Pe 25 decembrie era sarbatorita cu mare fast ziua nasterii Soarelui. Solstitiul de iarna are loc cu cateva zile inainte de 25 decembrie. Pe 22 decembrie este cea mai scurta zi a anuluiziua anului, apoi ziua incepe usor sa creasca, deci era normal pentru pagani sa desemneze aceasta data ca ziua nasterii sau “renasterii” Soarelui.

In secolul IV, atunci cand Imperiul Roman a adoptat crestinismul, majoritatea religiilor celebrau nasterea zeilor lor pe 25 decembrie. In Roma Antica, în apropiere de 25 decembrie avea loc o sarbatoare numita Saturnalia, una din cele mai mari sarbatori ale anului. In cadrul acestei sarbatori, romanii il celebrau pe zeul Saturn. Sarbatoarea începea pe 17 decembrie si tinea o saptamana întreaga, pana pe 23 decembrie. Saturnalia era caracterizata de oferirea de daruri, ospat, cantari si dezmat. Preoti lui Saturn carau coroane de crengi veşnic verzi în timpul procesiunii în cadrul templelor pagane.
Dar de ce a fost aleasa data de 25 decembrie ca zi in care s-a nascut Iisus Hristos? Se pare ca nsaterea lui Iisus ar fi avut loc toamna, in nici un caz in miez de iarna, fapt ce nu este negat de Biserica. Alegerea datei de 25 decembrie pentru sarbatorirea Craciunului a fost adoptata in anul 350 de catre Papa Iulius I, care a incercat astfel sa faca trecerea mai usoara a romanilor de la vechea religie politeista la crestinism. Acest fapt nu a fost primit cu bucurie de vechii crestini, renuntandu-se la aceasta data in anul 381, fiind restabilita mai apoi in anul 400.

Mos Craciun

Mos Craciun

De Revelion ne inchinam zeului Ianus

Obiceiuri de iarna precum coronita pusa pe usa sau în casa, nuielusa de Mos Nicolae si umblatul cu capra sunt obiceiuri tot cu radacini pagane. Sarbatoarea Revelionului semnifica închinare la zeul Ianus si provine din antichitatea greco-romana; sarbatoarea Revelionului nu are legatura cu Biblia si nu are origine în sarbatorile evreilor din Biblie deoarece calendarul evreiesc e diferit de calendarul actual.

 

loading...

Doneaza pentru a sustine proiectul TeoriiSecrete

Choose currency

Enter amount

De asemenea, ai putea dori...

Close