teoriisecrete.ro Web analytics

... ...

Poarta Soarelui. Misterul constructiei vechi de peste 10 000 ani

Poarta Soarelui este un monument antic, enigmatic, care a ridicat numeroase semne de intrebare si a generat controverse cu privire la originea sa. Nu se cunosc foarte multe detalii despre Poarta Soarelui, dar arheologii sunt de acord ca a fost creata dintr-un singur bloc de andezit. Are o greutate de aproximativ 10 tone, o inaltime de 3 metri si o latime de alti 4 metri. Atunci cand a fost redescoperit de exploratorii europeni la mijlocul secolului al XIX-lea, megalitul zacea in plan orizontal si avea o crapatura mare. El se afla in prezent in acelasi loc unde a fost gasit, desi se crede ca nu aici era locatia sa initiala, care ramane incerta. Unii cercetatori sustin ca ar fi fost construit undeva in urma cu aproximativ 15.000 de ani. Situat în vecinatatea unuia dintre cele mai minunate lacuri de pe Pamant, Lacul Titicaca, Poarta Soarelui ar fi fost construita de o cultura straveche foarte putin cunoscuta care locuia pe actualul teritoriu al Boliviei si al statului Peru.

In trecut, Poarta Soarelui a facut parte dintr-o cladire mai mare, care a fost cel mai probabil, situat in partea de sus a piramidei lui Akapana. Aceasta piramida a disparut, dar cu toate acestea poarta a ramas in picioare. Sculpturile de pe Poarta Soarelui sunt edificatoare. Ele il prezinta pe zeul Viracocha inconjurat de numeroase fiinte cu aripi. Viracocha este cel mai vechi si cel mai mare dintre zeii incasi. S-a nascut in apele lacului Titicaca si se poarta ca un demiurg, creand lumea, oamenii, soarele si luna. Cronicarii spanioli din secolul al XVI-lea au sustinut ca atunci cand conchistadorii condusi de Francisco Pizarro s-au intalnit prima data cu incasii au fost considerati zei, numiti „Viracochas”, deoarece pielea lor mai alba semana cu cea a zeului lor Viracocha.

Un alt fapt interesant este ca Poarta Soarelui prezinta in partea de sus o fisura, care o imparte in două. Legenda spune, ca atunci cand zeii creatori au plecat, un fulger venit din cer a lovit poarta pentru a o distruge. Poarta Soarelui face parte din orasul Tiahuanaco. Ruinele megalitice ale orasului Tiahuanaco se ridica acum la 14 mile de lacul Titicaca, lac care, asa cum o dovedesc docurile stravechi, scalda pe vremuri zidurile cetatii. Toate cladirile inca ne mai impresioneaza prin maretia constructiei si conceptiei arhitecturale. Fortareata din Akapana, un imens trunchi de piramida, se ridica la o inaltime de 80 m deasupra unei baze de aprox. 217 m pe 200 m. Templul Soarelui, Kalasasaya, masoara aprox. 150 m pe 130 m, iar Palatul Sarcofagului 75 m pe 60 m; ruinele Tuncu-Punku sau Palatul Celor Zece Usi formeaza o colina artificială de aprox. 20 m inaltime si o suprafata de 70 metri patrati. O legenda locala spune ca Tiahuanaco a fost primul oras de pe Terra. Hans Schindler Bellamy a scris in cartea sa “Build Before the Flood” (“Construite înainte de potop”) ca Tiahuanaco trebuie sa aiba o vechime de cel putin 250.000 ani. Aceasta data nu e chiar uimitoare, din moment ce L.S.B. Leakey a gasit fragmente fosilizate dintr-un maxilar uman vechi de 20 milioane ani.

loading...

Doneaza pentru a sustine proiectul TeoriiSecrete

Choose currency

Enter amount

De asemenea, ai putea dori...

Close