teoriisecrete.ro Web analytics

... ...

Egbert de Wessex, cine a fost in realitate

egbert of wessex cine a fost in realitate. 2Serialul de mare succes “ Vikings” a adus in atentia publicului amator de istorie, figura unui rege legendar, din istoria Angliei. Este vorba despre Egbert de Wessex. Dar cine a fost Egbert in retaliate, si de ce a ramas el in istoria Angliei.
Egbert de Wessex , s-a nascut in anul 771, fiind fiul lui Ealhmund din Kent.
Pretentiile pentru tronul din Wessex, si-le manifesta pentru prima data la varsta de 15 ani, cand dupa moartea regelui Cynewulf de Wessex, in 786, acesta contesta succesiunea lui Beorhtric la tron. Intre cei doi are loc o infruntare armata in acelasi an, in care Beorhtric iese invingator cu ajutorul puternicului rege Offa ce domnea peste regatul Mercia. Drept multumire pentru ajutorul acordat in lupta cu Egbert, Beorhtric, se casatoreste cu fica regelui Offa, in 789, an in care Egbert este fortat la exil in Francia, unde traieste 13 ani sub protectia imparatului Carol cel Mare. Tot in Francia se presupune ca s-a casatorit, dar numele sotiei acestuia a ramas necunoscut.

Sub protectia lui Carol cel Mare, invata arta politicii, si asteapta un moment prielnic pentru a se incorona ca rege de Wessex. Acest moment pare a fi aproape in 796, odata cu moartea regelui Merciei, Regatele britanice in timpul lui EgbertOffa, dar abia in 802 dupa moartea lui Beorhtric, Egbert, sprijinit de imparatul Carol cel Mare, revine in Wessex si preia tronul regatului. Prima parte a domniei lui Egbert nu a fost una spectaculoasa, acesta ne avand o influenta majora asupra altor regate din Britania. Totul avea sa se schimbe odata cu batalia de la Ellendun, din anul 825 ce este considerata un punct de cotitura in istoria britanica, pentru ca reprezinta finalul perioadei de apogeu a Regatului Mercia. In aceasta batalie Egbert a pornit lupta impotriva Regatului Kent, regat ce este fortat in cele din urma sa recunoasca vasalitatea fata de Wessex. Apoi urmeaza randul Regatului East Anglia, un regat ce se afla sub dominatia Merciei. Odata cu infrangerea lui Beornwulf, conducatorul East Angliei, in drumul lui Egbert catre Mercia nu a mai existat nici un obstacol. In 829, Egbert reuseste prin cucerirea Merciei, sa dobandeasca titlul de “Bretwalda”, adica unic conducator al Britaniei, fiind primul rege din istorie ce a stapanit peste o Anglie unita. Regatul Northumbria, din nord, fiind unicul teritoriu ce si-a pastrat independenta fata de Wessex in acea perioada.
locul de veci al regelui EgbertDar unitatea noului regat nu a putut fi mentinuta decat un an, pana in 830, cand tronul Merciei este smuls de sub dominatia lui Egbert de catre Wiglaf, fostul rege al Merciei, trimis in exil de catre Egbert in 829. Totusi Egbert, reuseste sa pastreze dominatia peste intreg sudul Angliei de astazi, si cu ajutorul fiului acestuia Ethelwulf, pe care il numeste vicerege.
In 839, Egbert moare, si este ingropat la Winchester. Winchester, devine in timp o adevarata necropola a casei de Wessex, acolo fiind ingropati trei urmasi ai lui Egbert, este vorba de fiul acestuia Ethelwulf, nepotul Alfred cel Mare, si stranepotul Edward cel Batran.

loading...

Doneaza pentru a sustine proiectul TeoriiSecrete

Choose currency

Enter amount

De asemenea, ai putea dori...

Close