teoriisecrete.ro Web analytics

... ...

Jesse James Legenda Vestului Salbatic

Jesse James legenda vestului salbatic. 2Jesse Woodson James, pe numele sau intreg, a vazut lumina zilei pe 5 septembrie 1847, in statul Missouri.
Legenda il aseamana cu Robin Hood, un celebru erou proscris, ce fura de la bogati si dadea saracilor. Insa e adevarata legenda? Sau Jesse James, a fost un ucigas cu sange rece, manta de razbunare?
La 25 mai 1863, tanarul Jesse avea 16 ani, si lucra la ferma familiei sale din Kearney Missouri. Insa dincolo de linistea rurala de la ferma se ascundea sclavia si razboiul civil. Fiind proprietara de sclavi, familia lui Jesse James, sustinea cauza confederata. Fratele mai mare al lui Jesse, Frank James, a ales lupta de gherila, si se ascundea impreuna cu banda sa in padurile din jurul fermei familiei James. Din aceasta cauza, soldatii unionisti, veneau des la ferma cautandu-l pe Frank. Intr-o zi soldatii unionisti au reusit sa-l prinda pe tatal vitreg al lui Jesse, pe care l-au torturat si interogat chiat in fata tanarului Jesse, pentru a afla unde se afla Frank impreuna cu gherila sa.

Marcat de brutalitatea soldatilor unionisti, Jesse, fuge de acasa si se alatura lui Frank in lupta de gherila contra unionistilor. Acolo incepe ucenicia alaturi de unul dintre cei mai temuti ucigasi din timpul razboiului, este vorba de William Anderson supranumit Bloody Bill ,“Sangerosul Bill”.
Acest Anderson era mai mult un criminal decat un soldat. De la el invata Jesse James tehnicile razboiului de gherila, fiindu-i practic un ucenic. Gherila careia i se alaturase, era cunoscuta pentru stilul foarte brutal cu care actiona, jefuiau si ucideau cu sange rece. Insa excesele de violenta ale gherilei din jesse-james-wanted 2Missouri, nu reusesc sa evite infrangerea confederatilor. In 1865, Sudul capituleaza, iara soldatii ce luptasera pentru confederatie se intorc acasa, insa nu si Jesse James. El alege sa continue lupta pe cont propriu, devenind jefuitor de banci si trenuri, nerenuntand astfel la lupta pe care o purtase cu guvernul unionist, ba chiar era mai convins ca ceea ce facea era justificat. Cand ziarele partizane cauzei confederate anuntau jafurile lui Jesse James, o faceau intr-o lumina pozitiva. Legenda spune ca nu jefuia confederate, sau femei, si ca ii jefuia pe bogatii asupritori, ca sa dea inapoi saracilor.  Astfel ziarele din toata tara preiau istorisirile, iara Jesse James devine cunoscut pe intreg teritoriu american, nu ca nelegiuit si criminal, ci ca un aparator al cauzei Sudului si al saracilor.

Sfarsitul lui Jesse James vine in anul 1882, cand este impuscat in spate de catre un membru al propriei bande, pe nume Robert Ford. Pe 3 aprilie 1882, dupa micul dejun, Jesse James si fratii Ford, membri ai bandei lui, se pregateau pentru un nou jaf. La un moment dat, Jesse a vazut un tablou prafuit si s-a suit pe un scaun cu gandul de a-l curata. Exact in acel moment, Bob Ford l-a impuscat pe la spate. moartea lui Jesse James in presa vremiiPentru identificarea cadavrului, autoritatile au luat in calcul cicatricele ramase in urma ranilor din trecut, precum si degetul sau mijlociu retezat de la jumatate, un alt semn al banditului Jesse James. La moartea sa, ziarele au relatat intreaga poveste a vietii lui James aproape o luna, prezentandu-l ca pe un fiu al poporului, iubit de toti.
Uciderea lui Jesse James il transforma in martir, consolidandu-i statutul de emblema a Americii. Dar adevarul din spatele imaginii de erou, ilustrata de presa vremii, este aceea ca lui Jesse James, nu-i pasa pe cine jefuia, sau de la cine fura, fiind un criminal cu sange rece. In final violenta la care a asistat in copilarie, si instructia barbara ca ucenic al Jesse James matur“Sangerosului Bill”, l-au transformat intr-un neleguit violent si insetat de razbunare. Si-a croit viata cu arma si a murit rapus de arma. Jesse James este unul dintre acele putine personaje reale ale caror vieti s-au ridicat la inaltimea faimei care avea sa le aureoleze. Intruchipare a unui razvratit al campiilor nesfarsite, haituit si vanat mai abitir ca pe un lup turbat, Jesse a trait viata la cote greu de atins chiar si pentru celelalte figuri emblematice ale nelegiutilor care cutreiereau Vestul Salbatic. S-a numarat printre rarii indivizi care s-au ridicat concomitent la rangul de eroi populari si ucigasi fsrs scrupule.

loading...

Doneaza pentru a sustine proiectul TeoriiSecrete

Choose currency

Enter amount

De asemenea, ai putea dori...

Close