teoriisecrete.ro Web analytics

... ...

Legenda lui Mos Craciun

Legenda lui Mos Craciun. Foarte multa lume crede ca Mos Craciun locuieste in Laponia, unde, impreuna cu spiridusii sai, confectioneaza jucarii pe care le daruieste in noaptea de Ajun copiilor care au fost cuminti. Totusi, exista tot felul de legende cu privire la modul cum ajung acesta cadouri sub bradul de Craciun. Una din legende spune ca Fecioara Maria era pe cale sa-l nasca pe Iisus Hristos, astfel ca i-a cerut lui Mos Ajun sa o adaposteasca. Pe motiv ca este sarac, acesta a refuzat-o, insa a indrumat-o sa mearga la Mos Craciun, fratele sau mai mic si mai bogat. Fecioara Maria a mers acasa la Mos Craciun, unde Craciuneasa a primit-o, insa a trimis-o sa nasca in grajdul animalelor, deoarece sotul ei era rau si necredincios. Craciuneasa ar fi ajutat-o pe Maica Domnului sa nasca, insa cand a aflat, Mos Craciun s-ar fi infuriat si i-ar fi taiat mainile sotiei sale, drept pedeapsa. Fecioara Maria ar fi vindecat-o ca prin minune pe Craciuneasa, reusind sa-i lipeasca mainie la loc. Cand a vazut asta, Craciun ar fi devenit „primul crestin”, cerandu-i iertare lui Dumnezeu pentru toate pacatele sale. A doua zi, acesta chiar si-ar fi impartit averea copiilor sarmani, iar de atunci, in fiecare an, in Ajunul Nasterii Domnului, Mos Craciun merge cu sania trasa de reni la copiii cuminti si ascultatori pentru a le duce daruri.

Legenda mosului sarman
Se zice ca in urma cu mult timp a existat Mos Craciun, care era un batran ce facea jucarii. Acestuia ii placea foarte mult sa confectioneze jucarii, astfel ca se ocupa intreg anul cu acest lucru, iar pe 25 decembrie, produsele obtinute le vindea la pret mic intr-un targ. Intr-o zi de Craciun, cand se intorcea acasa de la targ, Mos Craciun a vazut pe o geam trei copii care nu au primit nici un cadou. Vazandu-i atat de tristi pe micuti, batranul dorea sa le ofere o jucarie, insa nu mai avea niciuna, deoarece le-a vandut pe toate. Cum dorinta sa era atat de mare, pe fundul sacului a mai aparut o jucarie pe care le-a oferit-o celor trei copii, facandu-le o bucurie foarte mare. Din acel moment, el a vrut sa poata sa faca jucarii pentru totii copiii, mai ales pentru cei mai saraci. In fata sa si-a facut aparitia o caprioara ranita, pe care batranul a ingrijit-o. In semn de multumire, aceasta a reusit sa faca sa apara renii si sania. Hainele vechi ale batranului s-au transformat si ele in unele noi, frumoase si rosii, astfel aparand Mos Craciun.

Legenda batranului pastor si a cainelui credincios
Un pastor batran, ce avea un caine credincios, cauta intr-o seara un loc unde sa poata inopta. Cum mergea el, cainele a inceput sa vorbeasca si sa-i spuna ca pe cer se află o stea foarte luminoasa, pe care ar trebui sa o urmeze. Batranul a mers impreuna cu animalul sau dupa lumina stelei, ajungand intr-un loc unde se afla o femeie si copilul ei nou-nascut. Cum afara era foarte frig, vitele din grajd incercau sa-i incazeasca pe cei doi. Vazand acestea, pastorul i-a invelit pe femeie si pe micut cu blana de oaie pe care o avea pe el si s-a adapostit printre mioarele sale pentru a se incalzi la randul sau. A doua zi dimineata, cand a plecat din grajd, batranul a fost inconjurat de o lumina alba, care l-a dus in fata lui Dumnezeu. Drept rasplata, pastorul a fost pus de Dumnezeu sa duca bucurii in fiecare an, dandu-i numele de Mos Craciun. Mos Craciun a devenit cunoscut in Secolul XIX. In Evul Mediu, Mos Nicolae era cel care ducea cadouri copiilor. Olandezii l-au adoptat pe acesta si l-au denumit Sinter Klass. Dupa ce l-au imbracat cu o mantie verde cu gluga, olandezii l-au dus peste ocean in Statele Unite ale Americii, unde numele sau a devenit Santa Claus – Mos Craciun. In anul 1820, scriitorul new-yorkez Clement Clarke Moore l-a „inzestrat” pe Santa Claus cu o sanie ce era trasa de opt reni. Patru decenii mai tarziu, ziarul american Harper’s Illustrated Weekly l-a transformat pe Santa Claus schimbandu-i hainele verzi cu un costum rosu si o caciula alba. In anul 1931, Mos Craciun a devenit foarte cunoscut dupa ce imaginea sa a fost folosita in campanii pulbicitare de catre Coca Cola. In anul 1939, poetul Robert May a mai adaugat un personaj in povestea lui Mos Craciun, pe renul Rudolf, al carui nas luminos ghideaza sania mosului.

Citeste si : Mos Craciun vs Mos Gerila

loading...

Doneaza pentru a sustine proiectul TeoriiSecrete

Choose currency

Enter amount

De asemenea, ai putea dori...

Close