teoriisecrete.ro Web analytics

... ...

Secretul din spatele Codex Gigas, Biblia Diavolului

Secretul din spatele Codex Gigas, dupa cum sugereaza si denumirea sa in latina, este cea mai mare carte din lume.  Candva era considerata cea de-a opta minune a lumii. Are o lungime de 92 cm si cantareste 75 kg. Aceasta carte impresionanta cuprinde Biblia, povesti stravechi, leacuri si incantatii magice, cat si descantece tamaduitoare. Codex Gigas mai este cunoscut si sub denumirea de Biblia Diavolului pentru ca aceasta cuprinde o combinatie foarte ciudata de texte, dar si un desen prin care este reprezentat Satana. Cartea exercita o atractie aproape supranaturala, fiind ravnit de cei puternici. In intreaga sa existenta codicele a inspirat teama si obsesia de a-l stapani. Si in prezent aceasta carte reflecta un magnetism iesit din comun. Chiar daca in Evul Mediu cartile erau realizate de doi sau trei scribi, Biblia Diavolului este realizata de un singur om. Dar cand a avut timp un singur om sa scrie o asemenea carte? Munca depusa pentru realizarea unei asemenea opere se cuantifica in zeci de ani, iar un om obisnuit imbatranea si isi pierdea calitatile necesare pentru realizarea unei opere care pare perfecta. Pagina dupa pagina cartea este fara cusur, greselile sunt inexistente iar detaliilor nu le lipsesc omisiunile. Si totusi, cartea a fost scrisa se pare doar de un sigur om, dupa cum sustin specialistii zilelor noastre.

La pagina 290, o pictura ciudata, care il infatiseaza pe Satan, a atras atentia curiosilor de-a lungul timpului. Acest element grafic, executat de un amator in opinia specialistilor, este cel mai mare desen al diavolului care exista pe pamant. Diavolul este infatisat singur, stand cu bratele in sus. Este desenat doar cu patru degete, cu ghiare si coarne. Fix pe pagina urmatoare este infatisat paradisul in toata splendoare sa. Indiferent de mesajul pe care calugarul pacatos a vrut să-l transmită prin cele doua desene, se poate realiza dualitatea in care omenirea isi duce existenta. Confruntarea dintre bine si rau se afla permanent in jurul nostru si este atat de bine infatisata in Codex Gigas. Acestea sunt cele doua posibilitati sau alegeri pe care omul le are la dispozitie, el alegand o cale in decursul vietii. Codex Gigas ramane o carte plina de mistere, care scunde nebanuite taine si adevaruri despre permanenta confruntare intre Creator si Diavol, intre bine si rau. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, s-a crezut ca misteriosul codice a fost scris sub indrumarea diavolului, ceea ce face ca manuscrisul sa fie supranumit si Biblia Diavolului.

O legenda sustine ca miraculoasa carte a fost scrisa de un calugar condamnat, care si-a vandut sufletul diavolului. Povestea incepe in anul 1230, intr-o manastire izolata din Boemia. Intr-o chilie austera, un calugar se roaga sa i se curme viata. Pacatuind, a incalcat o regula monastica sfanta. Pacatul e atat de revoltator incat nu e dat in vileag. Este unul dintre calugarii benedictini. Supranumiti si „calugarii negri” datorita strailelor negre pe care le poarta si care simbolizeaza moartea fata de lumea pamanteasca. Ei faceau juraminte de saracie, castitate, supunere si indura crunte sacrificii fizice: purtau camasi aspre, infestate de purici, posteau, nu dormeau suficient si se autoflagelau. Numai ca cei slabi cadeau prada ispitei: lacomie, invidie, deviatie sexuala. Pedepsele erau extreme pornind de la izolare, infometare, excomunicare si pana la moarte. Undeva prin manastire se decidea soarta calugarului decazut. S-a hotarat ca el trebuie sa moara pentru ca a incalcat regulile. Calugarul le-a promis mai marilor ca daca mai este lasat o zi in viata el va scrie o opera impresionanta prin care sa slaveasca manastirea pe vecie. Superiorii sai au ras, dar calugarul a insistat ca sa fie lasat o singura noapte ca sa-si termine opera. El este lasat sa incerce, dar edictul lor este fara echivoc: daca nu termina cartea, va muri. Calugarul a scris pagina dupa pagina pana cand mana i-a amortit, atunci a apelat la arhanghelul decazut Satan ca sa-l ajute sa termine opera. Legenda spune ca demonul raspunde chemarii calugarului si ii cere sufletul in schimbul ajutorului. In acest fel cartea a fost terminata.

Posesorii codicelui au fost urmariti de un permanent blestem de-a lungul timpului. Totul a inceput cu manastirea din Boemia care s-a confruntat cu grave probleme financiare. „Calugarii negri” au fost nevoiti sa vanda codicele unui alt cult, „calugarii albi” sau cei imbracati in vesminte albe. La putin timp dupa ce „calugarii albi” au intrat in posesie misterioasei carti, s-au confruntat cu o epidemie fatala, ciuma bubonica, vezi si Moartea Neagra, teribila epidemie de ciuma ce a depopulat Europa in 1347. Calugarii care pastreaza Biblia Diavolului sunt devastati. Un episcop puternic le porunceste calugarilor sa inapoieze codicele. Ciuma neagra mistuie regiunea, facand zeci de mii de victime. In anul 1585 Rudolf fascinat de prezicerile lui, isi descopera inclinarea spre ezoterism si stiinte oculte. Rudolf ravneste sa aiba codicele, care se afla in posesia manastirii benedictine. Dupa mai multe donatii si favoruri, drept cadou, manastirea ii ofera Biblia Diavolului. Imparatul Rudolf este captivat si angajeaza experti ca sa traduca pasajele. Rudolf pastreaza codicele pentru sine, devenind fascinat de continutul sau. Dupa cum era de asteptat, norocul nu ii mai surade si imparatul se transforma intr-un personaj anost, nesociabil, previzibil si paranoic. Se izoleaza in castelul sau si uita sa-si exercite obligatiile. Inapt sa conduca, imparatul isi pierde sustinatorii, iar propria familie il alunga de pe tron. In cele din urma imparatul moare neputincios si celibatar. In timpul Razboiului de Treizeci de Ani din 1648  soldatii suedezi jefuiesc biblioteca si confisca cel mai pretios manuscris: Codex Gigas. Kristina a  Suiediei, intra in posesia codicelui. Nu poate sa-l pastreze pentru prea mult timp pentru ca soarta reginei ia o intorsatura ciudata, la fel ca si cea a Bibliei Diavolului. In mai putin de zece ani Kristina abdica. Se converteste la catolicism, planuind sa se exileze la Roma. Kristina isi impacheteaza bunurile printre care multe biblii sfinte, dar in mod misterios lasa in urma Codex Gigas. Peste aproape 50 de ani, codicele este aproape distrus intr-un incendiu catastrofal. Din anul 1649 pana in 2007, manuscrisul s-a pastrat in Libraria Roiala din Stockholm, cand a fost transferat in Cehia in timpul unei expozitii.

loading...

Doneaza pentru a sustine proiectul TeoriiSecrete

Choose currency

Enter amount

De asemenea, ai putea dori...

Close