teoriisecrete.ro Web analytics

... ...

Mos Craciun vs Mos Gerila

Mos Craciun vs Mos Gerila. Cum a fost inlocuit Mos Craciun de catre Mos Gerila, in perioada comunista.
Regimul communist dorind sa stearga din mentalul colectiv sarbatorile crestine, au apelat la un produs de import din Rusia, Mos Gerila, renuntand la denumirea de Mos Craciun, iar zilele de 25 si 26 decembrie au fost declarate zile normale de munca.
Sarbatorile de Craciun s-au transformat in Sarbatori de iarna, iar bradul de Craciun a devenit Pom de iarna. Startul sarbatorilor de iarna se dadea dupa 27 decembrie, cand trecea Sarbatoarea sfanta. Mos Gerila venea in ultimele nopti din an, 30 sau 31 decembrie. In principiu Mos Craciun a fost rebrenduit, in mosul rusesc,

Imaginea lui Mos Craciun inainte de rebrenduirea facuta de Coca-Cola

Imaginea lui Mos Craciun inainte de rebrenduirea facuta de Coca-Cola

Ded Moroz, dar avea o imagine asemanatoare cu a mosului occidental, rebrenduit si acesta la randul sau de catre Coca-Cola, din ratiuni meschine i-a schimbat culoarea in rosu si l-a ingrasat cu pui hranit cu hormoni de crestere, pentru cei care nu stiu Mos Craciun era inainte de 1940 un mosulet simpatic imbracat tot in verde ca in povestile Fratilor Grimm. Mosul rusesc, Ded Moroz, in varianta originala era de culoare albastra. Aici

lupta dintre mosul rosu american si mosul albastru rusesc, incepe se semene mai degraba, a lupta dintre Coca-Cola si Pepsi .
Revenind la lucruri mai serioae, in varianta romaneasca Mos Gerila, nu numai ca apreluat atributiile lui Mos Craciun, acelea de a aduce daruri copiilor, dar i s-au dat si trasaturi socialiste. Serbarile Pomului de Iarna erau organizate de comunisti in fabrici si uzine, unde copiii erau chemati in fata Mosului sa spuna poezii si erau rasplatiti cu pungi cu dulciuri. Versurile special create pentru noul mos ,Gerila, aveau si ele iz socialist: copii cat mai cuminti, cu note mari, clase fara corigenti, cadouri cat mai putine: ” Mos Gerila toti imi spun/ Ca esti darnic si esti bun/ Dar sa stii mai din’ainte /C-am fost baiat cuminte/ Si mai spun asa sa stii/ Ca eu nu-ti cer jucarii/ Cum ti-ar cere alti copii./ Insa nu m-as supara / Daca tot mi-ai da ceva”.

Sarbatorirea Craciunului, in casele de crestini, avea loc tot pe 25 decembrie, dar in intimidate.
Copiii luau vacanta de iarna, dupa 22 decembrie.

Mos Gerila varianta romaneasca

Mos Gerila varianta romaneasca

Cum zilele de Craciun erau lucratoare si startul Sarbatorilor de Iarna se dadea după 27 decembrie, abia dupa aceasta data era indicata amenajarea pomului de iarna in casele romanilor. Cei care amenajau bradul mai devreme il tineau departe de ferestre si evitau instalatiile de iluminat pentru a nu atrage atentia. Cum beteala nu se gasea in magazine, brazii erau impodobiti cu globulete si aranjamente din hartie creponat, confectionate cu mare drag de catre copiii familiei, si nu numai, cu zile inaintea Craciunului.
Confectionarea de ornamente pentru brad devenise aproape o traditie in fiecare familie, inainte de 1989.
Mos Gerila a murit odata cu Ceausescu, in decembrie 1989, revenind din exil Mos Craciun.

loading...

Doneaza pentru a sustine proiectul TeoriiSecrete

Choose currency

Enter amount

De asemenea, ai putea dori...

Close