teoriisecrete.ro Web analytics

... ...

Piatra Cochno, harta cosmica sau arta preistorica

Piatra Cochno este unul dintre cele mai fascinante mistere arheologice din istorie. A fost descoperita in 1887 in Scotia, de un preot pe nume James Harvey. Pe Piatra Cochno, care are o vechime aproximata la  cinci milenii, sunt gravate aproximativ 90 de simboluri misterioase. Desi au trecut 130 de ani de la descoperirea ei, arheologii n-au reusit nici acum sa se puna de acord cu privire la semnificatia acestor inscriptii. Piatra are o suprafata de 13 metri pe 7,9 metri, iar pe ea sunt inscriptionate zeci de spirale si forme geometrice bizare. Simbolurile gravate pe Piatra Cochno se aseamana foarte mult cu cercurile din lanurile de grau, descoperite in mai multe parti ale lumii. Potrivit expertilor, gravurile de pe Piatra Cochno dateaza din neolitic si inceputul epocii de bronz, dar s-a stabilit ca unele elemente datează din epoca fierului. Desi semnificatia initiala a Petrei Cochno s-a pierdut in negura timpului, au fost avansate diverse teorii cu privire la originile ei.

Unii arheologi sustin ca inscriptiile sunt o forma de sculptura preistorica in piatra, practicata in mai multe parti ale lumii. Conform altor ipoteze, ar putea fi vorba de o forma veche de scriere sau de o serie de simboluri cu semnificatie religioasa sau spirituala. Pe de alta parte, unii cercetatori afirma ca Piatra Cochno ar putea reprezenta o harta a planetelor si stelelor, altii spun ca este vorba despre o harta a asezarilor din zona. Dupa ce a stat descoperita mai multe decenii, in anii ’60 Piatra Cochno a fost vandalizata de mai multe ori. In consecinta, pentru a evita deteriorarea ei, Universitatea din Glasgow a recomandat ca ea sa fie ingropata din nou. De atunci, ea a zacut acoperita de pamant si vegetatie pana in 2016.

In septembrie anul trecut, ea a fost excavata a doua oara, pentru trei saptamani, de o echipa de arheologi de la Universitatea din Glasgow. Cu aceasta ocazie, oamenii de stiinta au folosit ultimele tehnologii pentru a realiza o imagine 3D a misterioasei pietre. Dr. Kenny Brophy, cel care a coordonat sapaturile, spera ca aceste noi informatii vor contribui la descifrarea misterului Pietrei Cochno. „Aceasta este cea mai mare si, as spune, una dintre cele mai importante ramasite ale civilizațiilor neolitice”, a afirmat Brophy.

loading...

Doneaza pentru a sustine proiectul TeoriiSecrete

Choose currency

Enter amount

De asemenea, ai putea dori...

Close