teoriisecrete.ro Web analytics

... ...

Biblia a fost tradusa gresit. Un singur cuvant schimba intelesul Genezei

Biblia se pare ca a fost tradusa gresit. O inscriptie veche de 2.600 de ani rastoarna unul dintre adevarurile despre Biblia ebraica. Notiunea de Dumnezeu ca si Creator al lumii este gresits, potrivit unei experte care este de psrere cs Biblia a fost traduss gredit timp de mii de ani. Profesoara Ellne van Wolde, om de stiinta specializat in Vechiul Testament si foarte respectata in cercurile academice, a afirmat ca prima propozitie din Geneza, „La început, Dumnezeu a facut cerurile si pamantul”, nu este o traducere corecta din ebraica. Ea sustine ca a realizat o noua analiza care sugereaza ca scriitorii Bibliei nu au intentionat niciodata sa sugereze ca Dumnezeu a creat lumea; de fapt Pamantul era deja aici cand Dumnezeu a creat oamenii si animalele.

Van Wolde, in varstă de 54 de ani, a prezentat o teza pe acest subiect la Universitate Radboud din Olanda. Aceasta a spus ca a analizat textul original din Ebraica si l-a plasat in contextul Bibliei si in contextul celorlalte istorisiri ale creatiei din Mesopotamia antica. Concluzia studiului este ca verbul ebraic „bara”, care este folosit in prima propozitie din Geneza, nu inseamna a crea, ci a separa. Astfel prima propozitie se citeste acum „La inceput, Dumnezeu a separat cerurile si pamantul”.

Potrivit traditiei iudeo-crestine Dumnezeu a creat Pamantul din nimic (creatio ex nihilo). Analiza cercetatoarei arata insa ca inceputul Bibliei nu este inceputul timpului, ci inceputul unei naratiuni.

„Vrea sa spuna ca Dumnezeu a creat oamenii si animalele, dar nu Pamantul”, a declarat Van Wolde. Această traducere se potriveste si cu restul textelor antice. Potrivit acestora, inainte era o mare intindere de apa in care locuiau monstri, acoperiti de intuneric. Tehnic, verbul „bara” inseamna a crea, dar Ellne a considerat ca este ceva in neregula cu acest verb. „Dumnezeu era subiectul, urmat apoi de doua sau mai multe obiecte. De ce nu a creat doar un lucru sau un animal, dar intotdeauna mai multe?” A concluzionat ca Dumnezeu nu a creat, ci a separat Pamantul de Paradis, uscatul de mare si monstrii marini de pasari.

loading...

Doneaza pentru a sustine proiectul TeoriiSecrete

Choose currency

Enter amount

De asemenea, ai putea dori...

Close