teoriisecrete.ro Web analytics

... ...

Dansul Zulu, sau cum 1000 de virgine danseaza goale in fata regelui

An de an, virginele zulu de pe tot cuprinsul Africii de Sud pornesc spre regele lor pentru a lua parte la traditionalul Dans al Trestiei. Odata ajunse la palatal regal din Nongoma, fetele Zulu iau parte la un ritual foarte colorat si stravechi – Dansul Regal al Trestiei sau Umkhosi woMhlanga, asa cum mai este acesta cunoscut in limba Zulu. Regatul zulu s-a nascut la inceputul secolului 19, conform traditiilor orale, stramosii zulusilor ar fi sosit in regiune cu mii de ani, venind din nord, ceea ce este confirmat de arheologie si de lingvistii istorici. La origine, zuluşii formau doar un mic clan.

zulu+king

Regele Zulu

Revenind la celebrul Dans al Trestiei, potrivit traditiei Zulu, numai fetele neprihanite au permisiunea de a dansa goale in fata regelui, pentru a se asigura puritatea ritualica a festivalului. Fecioarele, cunoscute sub numele de imbali, vin din toate colturile micutei tari Zulu si ale Africii de Sud, guvernul Zulu asigurandu-le transportul gratuit, cu autocare. Spectacolul atrage anual mii de turisti din toata lumea, curiosi sa le vada pe imbali dansand in costumele lor traditionale, cu coliere foarte complexe, sculptate manual, totemuri inchistate in mici scuturi si sanii dezgoliti. Ceremonia are rolul de a le incuraja pe fete sa-si pastreze virginitatea pana cand ajung suficient de mature pentru a se marita. Cu mai putin de 100 de ani in urma, Dansul era insa si un bun prilej pentru regele zulu de a-si mai alege o nevasta dintre numeroasele

virgine care participau la ceremonie. Ca parte a ritualului, fetele poarta fiecare o trestie lunga care a fost taiata recent din albia unui rau. Aceste trestii sunt inmanate una cate una regelui, in vreme ce acesta le binecuvanteaza pe fete. Potrivit unei superstitii, daca trestia se rupe inainte de a ajunge in mana regelui, atunci fata a mintit cu privire la virginitatea ei. Procesiunea de fecioare este escortata de o printesa in varsta din familia regala, care le invata pe virgine cum sa se poarte in fata regelui. De asemenea, printesa are rolul de a le sfatui pe fete cum sa reactioneze atunci cand apare un petitor, cum sa-si aleaga sotul si cum sa se poarte cu barbatii lor dupa ce se vor marita.

Antropologii nu stiu cat de mult va mai dura aceasta traditie. In ultimii ani, Dansul Trestiei a fost inconjurat de controverse. Practica a fost denuntata de numeroase organizatii feministe ca fiind invechita si denigratoare pentru femei. De asemenea, din lipsa unei organizari eficiente, in fiecare an au loc incidente, de multe ori fetele fiind atacate sau violate. Din nefericire, la editia din acest an o fecioara a fost omorata si alte 11 au fost ranite, atunci cand in multimea sufocanta de fete s-a produs panica si invalmaseala.

Vezi mai jos o galerie de imagini, surprinse in timpul celebrului dans zulu, in care 1000 de virgine danseaza imbracate sumar pentru a-si impresiona regele.

loading...

Doneaza pentru a sustine proiectul TeoriiSecrete

Choose currency

Enter amount

De asemenea, ai putea dori...

Close