teoriisecrete.ro Web analytics

... ...

„Marea Moarte” cea mai mare extinctie din istoria Terrei

extinctie in masaCea mai mare extinctie a regnului animal si vegetal din istoria Terrei, care s-a produs cu aproximativ 252 de milioane de ani in urms, a durat doar 60.000 de ani, o perioads foarte scurta pentru varsta geologica a Pamantului. Acest eveniment, provocat cel mai probabil de eruptii vulcanice gigant, a dus la disparitia a peste 96% dintre speciile marine si a 70% dintre vietuitoarele de pe uscat. In afara de eruptiile vulcanilor uriasi, au fost avansate alte ipoteze pentru e explica marea extinctie de la sfarsitul permianului, cuprinsa intre 298 milioane de ani si 252 de milioane de ani in urma, printre care caderea unui asteroid sau alte cataclisme din mediul inconjurator. Cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au efectuat noi datari ale esantioanelor de roci vulcanice, prelevate din China, si au stabilit ca extinctia s-a produs in doar 60.000 de ani.

„Cum poate fi explicata disparitia a 96% dintre vietuitoarele oceanului in cateva zeci de mii de ani? O extinctie exceptionala are nevoie de o explicatie exceptionala”, a declarat Sam Bowring, coordonatorul studiului.harta extinctie 252

Cercetatorii au descoperit ca oceanele au inregistrat o crestere a nivelului de carbon, cu 10.000 de ani inainte de extinctie, explicata probabil prin cresterea puternica a concentratiei de dioxid de carbon (CO2) din atmosfera. Acest lucru ar fi putut determina, de asemenea, o crestere a aciditatii oceanelor si a temperaturii apei cu 10 grade si chiar mai mult, ceea ce a dus la disparitia aproape in totalitate a vietii marine.

„Indiferent de cauza care a dus la aceasta extinctie majora, cert este ca aceasta s-a produs destul de rapid pentru a destabiliza biosfera, astfel incat majoritatea vietuitoarelor din regnul vegetal si animal nu au mai avut timp sa se adapteze pentru a supravietui”, a opinat Seth Burgess, cercetator la MIT.

Noua estimare a duratei acestei extinctii confirma ipoteza referitoare la eruptiile vulcanice masive din Siberia, in urma carora cantitati uriase de substante chimice volatile, printre care CO2, ar fi fost eliberate in atmosfera si in oceane. Avand in vedere perioada scurta a extinctie 2acestei extinctii, este posibil ca o singura eruptie catastrofala sa fi declansat o prabusire aproape instantanee a ecosistemelor planetei, conform cercetatorilor.

Terra a cunoscut cinci perioade de extinctie. Ultima dintre acestea, ce a avut loc cu 65 de milioane de ani in urma, a dus la disparitia a 50 % dintre specii, printre care dinozaurii, fiind provocata, probabil, de caderea unui asteroid.

loading...

Doneaza pentru a sustine proiectul TeoriiSecrete

Choose currency

Enter amount

De asemenea, ai putea dori...

Close