teoriisecrete.ro Web analytics

... ...

Teodosiu I, ultimul imparat al intregului Imperiu Roman

Teodosiu I ultimul imparat Imperiului Roman unitDupa impartirea Imperiului Roman de catre Diocletian in anul 286, imperiul sufera anumite convulsii, ce culmineaza cu unele razboaie civile, intre Vest si Est, pentru suprematie, cum a fost si cel castigat in 313, de catre Constantin cel Mare, care a reusit unificarea imperiului, imperiu ce avea sa fie reimpartit in 364, de catre Valerian I.
Ultimul care a reusit sa stapaneasca intreg Imperiu Roman, avea sa fie generalul Teodosiu, nascut la Cauca in Spania de astazi in 347.
Imparatul Gratian, il numeste in anul 379, pe experimentatul sau general Teodosiu, coregent in partea de rasarit a Imperiului Roman, ca o recunoastere a meritelor sale, ce le avusese in luptele si negocierile e pace cu vizigotii.
Principala politica a lui Teodosiu, era impunerea crestinismului ca religie de stat in imperiu, si lupta impotriva paganismului. Astfel in anul 391 a interzis obiceiurile pagane, iar in noiembrie 392 a interzis si cultul tuturor zeilor.

Dupa moartea lui Gratian, ramas stapan peste Imperiul de Rasarit, Teodosiu, refuza sa-l recunoasca pe Eugeniu , ca imparat in Apus. Eugeniu a incercat sa ajunga la o intelegere cu Teodosiu, dar din cauza politicii lui Eugeniu, ce se declara un anticrestin convins, acesta refuza orice discutie, iar disputa lor va fi transata pe calea armelor. Trupele celor doi se vor confrunta la Aquileia, in septembrie 394. In acea batalie Teodosiu iese victorios, iar Eugeniu isi pierde viata pe campul de lupta.Imperiul-Roman-Theodosius 394
In urma bataliei, Imperiul de Apus se supune imparatului din Rasarit. Astfel Teodosiu reuseste pentru ultima oara in istorie, sa concentreze intreaga autoritate asupra Imperiului Roman in mana unei singure persoane. Teodosiu este ultimul imparat ce a stapanit Imperiul Roman in intregime, prin unificarea Vestului cu Estul, in urma infrangerii lui Eugeniu, imparatul din Vest.
Dupa moartea lui Teodosiu, in 395, la doar un an de la reunificare, Imperiul Roman este impartit definitiv, intre fii acestuia, ceea ce marcheaza inceputul sfarsitului sau, ca un tot unitar, dupa o lunga istorie de un mileniu. Cele doua imperii se distanteaza, devenind incetul cu incetul doua state distincte si independente. In anii ce urmeaza, Imperiul de Apus sufera infrangeri pe toate fronturile, iara granitele sala, statornice de sute de ani, cad una cate una, in timp ce Imperiul de Rasarit va continua sa existe inaca 1000 de ani, pana in 1453, cand Constantinopolul cade in mainile otomanilor.

loading...

Doneaza pentru a sustine proiectul TeoriiSecrete

Choose currency

Enter amount

De asemenea, ai putea dori...

Close