teoriisecrete.ro Web analytics

... ...

Un sat din Dolj, stramutat de teama moroilor

moroi gura racului moroilorGura Racului este o asezare din județul Dolj, care acum 200 de ani , a fost stramutata din cauza moroilor. In dealul din apropierea satului, localnicii sustin ca se petrec lucruri stranii. Evita sa mearga pe deal de teama moroilor. Toti batranii din Gura Racului cunosc povestea localitatii. Satul lor, pe vremuri numit Saliste, a fost mutat, casa cu casa, de teama strigoilor. Ai tinde sa crezi ca povestirile sunt simple fabulatii. Cu toate acestea insa, chiar si Marin Sorescu, nascut in comuna doljeana Bulzesti, de care apartine acum Gura Racului, a scris in poezia intitulata „Moroii” despre consatenii sai care se ocupau cu „linistirea” spiritelor malefice si despre modul in care acestea ii bantuiau pe localnici. Localnicii spun ca pe vremea stranunicilor lor, satul a fost mutat cu tot cu case pe locatia actuala de teama unor „aratari”.

Sus, in deal, sunt aratanii, mama! Toata lumea stie ca satul a fost stramutat din cauza strigoilor. Si nici acum, nimeni nu are curaj sa treaca pe acolo. Mi-a povestit strabunica mea ca in fiecare noapte se aud zgomote puternice. Duhurile moroi 3rele bantuie zona, iar cine trece pe acolo are doar de suferit. Un consatean a paralizat intr-o seara cand a dat nas in nas cu un moroi. Nu este poveste, domnisoara, ce va spun eu. Sunt lucrurile adevarate care s-au intamplat aici in satul Gura Racului“, a inceput sa povesteasca Ioana Preda, femeie trecuta de 70 de ani. Localnicii vorbesc mereu cu teama despre locul „din deal“ unde nu au curaj sa se aventureze nici macar in timpul zilei.
Cei mai multi dintre oamenii care traiesc aici sunt convinsi ca strigoii sunt sufletele rele ale mortilor, care ies noaptea din mormant si se transforma intr-un animal sau intr-o aparitie fantomatica pentru a pricinui rele celor vii. Legenda moroilor s-a transmis din generatie in generatie, fara ca veridicitatea moroilor sa fie pusa la indoiala de cineva.
De-a lungul celor peste 200 de ani, locuitorii din satul doljean au aflat tot mai multe povesti despre strigoii din deal si despre cum stramosii lor ii potoleau.
„Aici a existat un barbat pe nume Nae Coza care mergea noaptea in cimitir la gura racului moroiala de se zicea ca s-a transformat in moroi si ii cresta inima in patru. Doar asa il putea potoli. Stiu ca lumea nu ne crede, dar asa a fost atunci. Oamenii nu se mutau ei asa daca nu era nimic adevarat. Taranii cu greu isi parasesc locuintele pentru a pleca dintr-un loc in altul. Cu arataniile alea nu este de glumit“, a mai povestit si nea Ilie, un alt satean din Gura Racului.
Istoricul Toma Radulescu a explicat ca in majoritatea satelor din judetul Dolj, oamenii cred in moroi, confirmand faptul ca, intr-adevar, in urma cu 200 de ani satele au fost stramutate, dar din cauza ciumei.
„Multi oameni au murit in urma cu 200 de ani din cauza «Ciumei lui Caragea». Satul Gura Racului a fost stramutat din cauza acestei boli. Satenii, in vremea respectiva, credeau ca duhurile rele ii omorau. Si astazi, taranii pun fuse in pamant la capataiul mortului, iar daca li se pare ca se face moroi ii infig si un an ac in inima“, a precizat istoricul.
loading...

Doneaza pentru a sustine proiectul TeoriiSecrete

Choose currency

Enter amount

De asemenea, ai putea dori...

Close