teoriisecrete.ro Web analytics

... ...

Cucerirea Budapestei de catre Armata Romana – memoriile generalului Rusescu

cucerirea-budapestei-1919-2Cucerirea Budapestei de catre Armara Romana. In vara anului 1919, in urma unui atac neprovocat al armatei noului guvern bolsevic instalat la Budapesta, Armata Romana patrundea pe teritoriul Ungariei, primele unitati romane atingand capitala in noaptea de 3/4 august. Primele subunitati care au intrat in Budapesta au fost trei escadroane apartinand Brigazii 4 rosiori, aflate sub comanda generalului Gheorghe Rusescu. La bariera de est a orasului, in seara zilei de 3 august, pe o ploaie torentiala, fortele romane au fost intampinate de o delegatie a guvernului maghiar, care a solicitat generalului Rusescu sa nu intre in capitala. Acesta insa a ordonat ca tunurile sa fie pozitionate in pozitie de lupta si apoi, in fruntea cavaleriei, a patruns in oras. Pe timpul noptii, efectivele au fost cartiruite in cazarma husarilor.

Un fragment din memoriul generalului Rusescu, cel ce a intrat primul în Budapesta, in 3 august 1919, este edificator.
”Intr-adevar nu strabatusem decat vreun kilometru si sunt intampinat de o delegatie de trei a guvernului unguresc ce venea in goana automobilului, ca sa ma roage a ma opri, avand generalul_gheorghe_rusescucomunicari importante. La randul meu i-am rugat sa ma scuze, dar sunt in timpul de trap si nu pot opri coloana; dupa care, am parcurs o distanta de inca trei kilometri, si cand am apreciat ca am intrega capitala in bataia tunului, am oprit. Plouand torential, am intrat intr-o locuinta si am angajat urmatoarele tratative:

Delegatia imi spune: – „Guvernul se afla intrunit intr-un consiliu si ma roaga a ma retrage cu trupa.”

Am raspuns: – „Nu numai ca nu ma retrag, dar imediat voi intra in oras si oprirea de inaintare nu o poate ordona decat Comandamentul Superior Roman la care, le spun ca trebuie sa se adreseze; si in fata delegatiei dau ordin celor doua tunuri a pune in baterie asupra orasului (5000-6000 m)”, dupa care adaug: – „Timp nu este de pierdut, orice tratative altele decat ce priveste detasamentul meu, care este fapt indeplinit, nu le pot trata eu, si dumnealor sa se adreseze Comandamentului Armatei Romane, la Torek Szt Miclos.” cavaleria-romana-in-budapesta-1919Delegatia in fata mea comunica Guvernului la telefon hotararea.
Raspunsul, tot telefonic, a fost ca autoriza delegatia a se duce la Marele Cartier General , iar eu sa trimit un delegat la Consiliul de Ministri. Le-am facut cunoscut ca voi veni chiar eu, fixandu-le ca daca pana la orele 20 tratativele nu vor fi terminate bombardez orasul! Odata cu plecarea misiunii, am raportat si situatia. La Consiliul Guvernului Ungar, am ajuns la ora 18:30, Venise si capitanul Mihailescu ce intrase cu un escadron spre Malxasfold, Est – N-Est – Pesta. Guvernul imi comunica ca asteapta sosirea si a delegatului misiunii italiene, locotenent-colonel Romanelli. Le raspund ca e de prisos si ca nu se poate schimba intru nimic hotararea mea.

Consiliul imi face cunoscut ca situatia este dificila ca populatia e agitata, ca 20.000 de lucratori armati se vor rascula, iar 3 regimente ce au in oras, poate, ca nu vor putea fi stapanite la intrarea armatei romane. I-am asigurat sa nu aiba nici o teama, ca armata romana va mentine ordinea cea mai perfecta in Buda-Pesta, ca trebuie sa intru si sa imi puna la dispozitie cazarma husarilor „Herzog Ioseph”  si care sa fie evacuata de trupele ungare. (Era raspandit zvonul ca toate cazarmele erau minate, dar n-am dat crezare). Discutiile prelungindu-se, le pun in vedere ca armata rosie maghiara intrega este cucerirea-budapestei-1919capitulata, orasul e incercuit de trupele noastre si catastrofa e inevitabila. O singura concesie ce le pot face este ca grosul fortelor mele (real nu avem nimic mai mult decat cele trei escadroane, 2 plutoane, 2 tunuri si 2 grupuri de mitraliere) sa fie oprite, pentru noapte, acolo unde se gasesc, iar in oras sa nu intre decat Brigada IV, deja sosita cu mine. Ora fiind avansata, le pun in vedere ca din eroare am uitat a contramanda ordinul ca la ora 20:30 daca nu se termina tratativele bombardamentul sa inceapa chiar fiind eu in oras. Consiliul cedeaza! si la ora 20:00 un ofiter de legatura ungur este trimis cu ordinul meu ca trupa sa intre in oras!

La cazarma am primit defilarea trupei. Apoi am revenit in oras si am armata-romana-in-budapestaluat cartier la hotelul Dunapalota la care erau ofiteri italieni si francezi. Alte tratative nu am facut decat cele privitoare la detasamentul meu”, scris generalul Rusescu atunci.

A doua zi va intra in Budapesta si generalul Gheorghe Msrdsrescu. La 4 august 1919, implinea 53 de ani, si ce cadou mai frumos pentru orice general ar fi putut fi intrarea in capitala cucerits tocmai de ziua sa. La orele 18,00 pe 4 august 1919,  generalul Gheorghe Mardarescu, comandantul trupelor din Transilvania, primea pe bulevardul Andrassy defilarea unui detasament compus din Regimentul 4 vanatori, un escadron din Regimentul 23 artilerie si un divizion din Regimentul 6 rosiori. Guvernator al Budapestei a fost numit generalul Stefan Holban.

loading...

Doneaza pentru a sustine proiectul TeoriiSecrete

Choose currency

Enter amount

De asemenea, ai putea dori...

Close