teoriisecrete.ro Web analytics

... ...

Scrisoarea lui Gandhi catre Hitler, putea oare sa impiedice al Doilea Razboi Mondial ?

Scrisoarea lui Gandhi catre Hitler, putea oare sa impiedice al Doilea Razboi Mondial ? Mahatma Gandhi, faimosul lider al miscarii non-violente care a luptat pentru independenta Indiei, i-a scris pe 23 iulie 1939 o scrisoare lui Adolf Hitler, in contextul in care Germania ocupase Cehoslovacia, iar tensiunea si ideea razboiului iminent erau tot mai prezente in Europa. Gandhi a scris un text clar si concis in care il ruga pe Hitler sa evite razboiul, dar scrisoarea nu a ajuns niciodata la destinatar din cauza interventiei Guvernului britanic, care a interceptat scrisoarea. La putin peste o luna dupa ce liderul indian i-a scris lui Hitler, acesta a invadat Polonia, iar al Doilea Razboi Mondial avea sa inceapa.

Iata mai jos traducerea scrisorii pe care Mahatma Gandhi a vrut sa i-o trimita lui Hitler, textul original fiind in limba engleza.

„Drag prieten,
Prietenii m-au indemnat sa iti scriu de dragul umanitatii. Dar am rezistat cererilor lor din cauza sentimentului ca orice scrisoare din partea mea ar fi o impertinenta.

Ceva imi spune ca trebuie sa incetez a fi calculat si sa fac acest apel, oricat de putin ar putea valora. Este foarte clar ca esti astazi singurul om din lume care poate preveni un razboi ce poate reduce omenirea la salbaticie. Chiar trebuie sa platesti pretul pentru un obiect oricat de valoros ti se pare tie ca este? Vei asculta oare cererea unuia care a respins in mod deliberat razboiul, nu fara un un succes considerabil? Oricum ar fi, anticipez ca ma vei ierta daca am gresit in a-ti scrie.
Al tau sincer prieten,
M.K.Gandhi”

Oare ce i-ar fi raspuns Hitler lui Gandhi, daca ar fi avut posibilitatea sa citeasca acele randuri ?

loading...

Doneaza pentru a sustine proiectul TeoriiSecrete

Choose currency

Enter amount

De asemenea, ai putea dori...

Close