teoriisecrete.ro Web analytics

... ...

Ultimul Imparat

Pu Yi a fost al doisprezecelea si ultimul imparat al Dinastiei chineze Qing. A fost incoronat la varsta de doar trei ani in anul 1909 si a fost obligat să abdice la 12 februarie 1912.  A fost cunoscut ca imparat sub numele de Imparatul Xuantong. Ales de Imparateasa vaduva Cixi pe patul de moarte, Puyi a devenit imparat la varsta de 2 ani si 10 luni, in decembrie 1908 dupa ce Imparatul Guangxu, tatal sau, a murit la 14 noiembrie fiind otravit cu arsenic. Intitulat Imparatul Xuantong, initierea lui Puyi pentru viata de imparat a inceput cand oficiali ai palatului au venit la resedinta familiei sa-l ia. Micul Puyi a tipat si s-a opus atunci cand oficialii au ordonat unui eunuc sa-l ridice.  In timpul incoronarii lui Puyi, micul imparat a fost purtat in brate spre tron. Puyi a fost atat de speriat de scena din fata lui si de sunetele asurzitoare de la tobele ceremoniale si muzica, incat a inceput sa planga. Cel care l-a condus spre tron i-a spus incercand sa-l linisteasca „Nu plange, se va termina curand.”

Doica lui Puyi, Wen-Chao Wang, a fost singura care a putut sa-l linisteasca si l-a insotit in Orasul Interzis. El a dezvoltat o legatura speciala cu Wen-Chao Wang si era singura persoana care il putea controla.

Orasul Interzis sau palatul imperial este o constructie superba din Pekin. El a fost construit sub dinastia Ming, intre 1407 si 1420. Palatul se intinde pe o suprafata de 720000 de metri patrati, iar la construirea lui au lucrat peste un milion de muncitori. Palatul a fost locuit de imparatul Chinei, pana in anul 1912, atunci cand acesta a fost obligat sa abdice. Din anul 1420, pana in anul 1912, 24 de imparati au locuit palatul. In data de 1 ianuarie 1912, ultimul imparat din dinastia Qing abdica.  Urmeaza o viata de cosmar pentru micul imparat. Nu are nici un fel de putere sau libertate. Este sortit sa traiasca in interiorul palatului, o colivie din aur. Micul imparat are privilegiul de al intalni in anul 1919 pe Reginald Johnston, un britanic cu o cultura vasta si care era indragostit de China. El se va ocupa de educatia micului imparat. Johnson il va numi Henry.  In anul 1924, imparatul este obligat de comunistii chinezi sa paraseasca palatul. Marea Britanie ii refuza cererea de azil politic. Japonia este tara care il primeste si il recunoaste ca imparat. In august 1945, el este obligat sa paraseasca Japonia si revine in China. Puyi a fost capturat de Armata Rosie sovietica la 16 august 1945.

Sovieticii l-au dus intr-un oras din Siberia, Chita. A trait intr-un sanatoriu, apoi mai tarziu a fost dus la Khabarovsk in apropiere de granita chineza. In 1946, a depus marturie la Tokyo, la Tribunalul militar international pentru Extremul Orient, detaliind resentimentele sale despre cum a fost tratat de japonezi. Cand Partidul Comunist Chinez sub Mao Zedong a venit la putere in 1949, Puyi a fost repatriat in China dupa negocieri intre Uniunea Sovietica si China. Exceptand perioada din timpul razboiului coreean, cand a fost mutat la Harbin, Puyi si-a petrecut zece ani la Centre de detentie pentru criminali de razboi de la Fushun in provincia Liaoning, pana cand a fost declarat reformat.

Puyi a ajuns la Peking in 1959 cu permisiunea speciala de la Mao Zedong si a trait urmatorii sase ani ca cetatean obisnuit la o resedinta impreuna cu sora lui, inainte sa fie transferat la un hotel sponsorizat de guvern. El si-a exprimat sprijinul pentru comunisti si a lucrat ca asistent gradinar la Gradina Botanica din Peking. La varsta de 56 de ani, la 30 aprilie 1962, s-a casatorit cu Li Shuxian, o asistenta medicala, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Conferinta Consultativa. Din 1964 pana la moartea sa, el a lucrat ca redactor la departamentul literar al Conferintei Consultative Politice a Poporului Chinez, unde salariul sau lunar a fost in jur de 100 de yuani.

 

loading...

Doneaza pentru a sustine proiectul TeoriiSecrete

Choose currency

Enter amount

De asemenea, ai putea dori...

Close