teoriisecrete.ro Web analytics

... ...

Strigoii in mitologia romaneasca

Strigoii, sau dupa cum sunt numiti in Oltenia, moroii, au fost cercetati vreme de 30 de ani. Mihai Alexandru Canciovici, cercetator, a strabatut Romania inregistrand obiceiuri si credinte arhaice. Despre romani se spune ca sunt credinciosi, mistici, superstitiosi. Multi dintre cei intervievati au declarat ca au avut experiente care au trecut dincolo de realitate. Zonele in care cei mai multi oameni sustin ca au avut experiente legate de strigoi sunt Oltenia, Moldova, Maramures, Bistrita Nasaud. Strigoii sunt purtatorii unor pacate grave, oameni care s-au spanzurat, inecat, copii care au fost omorati de parinti. Intoarcerea strigoilor din mormant se face la 9 zile de la inmormantare si poate dura pană la 12 ani. Canciovici sustine ca strigoii sunt vii si morti. Cei vii au o vertebra in plus la capatul inferior al coloanei, un fel de codita. Strigoiul viu are la nastere o pielita ca o caciulita pe cap.

Există credinta ca cimitirul trebuie evitat noaptea pentru ca strigoii lucreaza dupa inserat. La cantatul cocosilor se reintorc in mormant. Strigoii revin la casele unde au locuit pentru a face rau sau numai pentru a manca si bea. In Mehedinti, sotul decedat al unei femei se intorcea in fiecare noapte la ea pentru a-i da mancare. Femeia a povestit ceea ce i se intampla, dar nimeni nu a crezut-o. Pentru a aduce o proba care sa sustina spusele sale, femeia l-a tinut de vorba toata noaptea pe sotul strigoi. Pentru ca se facuse dimineata, strigoiul a reusit sa se incalte numai cu o cizma, cealalta ramanand langă usa. Satenii au recunoscut cizma ca fiind cea cu care sotul femeii fusese ingropat. Atunci cand strigoiul viu este recunoscut in comunitate, la moartea sa i se introduc pietre in urechi, ochi si nas.

Noptile in care strigoii umbla sunt mai ales de Sf. Andrei, Sf. Vasile si Sf Gheorghe. Strigoii au menirea de a-i chinui pe cei vii. Au fost cazuri in care strigoiul revenea la iubita lui pentru a face dragoste. Un astfel de caz s-a petrecut in Ramnicu Sarat. Intamplarea a inceput cu dragostea a doi tineri care nu au fost lasati sa se casatoreasca pentru ca tanarul era prea sarac. Tanarul s-a spanzurat ca sa poata sa devina strigoi si venea in fiecare noapte la tanara lui iubita. Povestea are un sfarsit tragic. Tatal si fratele fetei au murit la scurt timp, in conditii ciudate, dupa care a murit si fata. Strigoiul isi facuse dreptate cu cei care se opusesera la casatoria lui si mai mult, a luat-o pe tanara langa el pentru vesnicie.

Un alt caz prezentat de cercetatorul Canciovici este cel al unei femei care s-a dus la cosit fan. Ea a fost atacata de un caine, dar cu ultimele puteri a reusit sa infiga furca in caine. Cainele a dispărut si brusc, langa ea a aparut sotul sau care sangera in urma unei rani. Intre dinti avea material din fusta femeii. Ca sa ne aparam de strigoi ne facem cruce cu limba de trei ori si scuipam. In prima zi de Pasti sa ducem la biserica lingura cu care am intors ouale rosii sau sa decapitam un sarpe si in gura acestuia sa punem trei catei de usturoi si sa-l ducem in biserica.

sursa: efemeride.ro

loading...

Doneaza pentru a sustine proiectul TeoriiSecrete

Choose currency

Enter amount

De asemenea, ai putea dori...

Close