... ...

16 ianuarie 1966, ziua cand SUA a bombardat nuclear Spania

loading...

Bomba cu hidrogen Spania 1966Pe 16 ianuarie 1966, ziua cand SUA a bombardat nuclear Spania, lumea a fost la un pas de un dezastru major, ce ar fi putut rescrie cartile de istorie.
In acea perioada tulbure a razboiului rece, dintre SUA si URSS, pentru a avea un timp bun de reactie, bombardierele strategice ale armatei americane, aveau misiuni zilnice de patrulare, avand la bord bombe nucleare, gata pentru a fi lansate in cazul unui atac similar din partea dujmanului sovietic.
In ziua de 16 ianuarie 1966, o astfel de aeronava, era pilotata de Charles J. Wendorf, un tanar pilot american, avea misiunea de a patrula din SUA, peste oceanul Atlantic, pana deasupra Italiei si inapoi.
Datorita distantei mari parcurse fara escala, bombardierul B-52, trebuia alimentat in zbor. Dup ace a intors deasupra Marii Adriatice, Chearls Wendorf, s-a indreprat spre teritoriul Spaniei unde era programata alimentarea cu combustibil pentru drumul de intoarcere.

loading...

Procedura de alimentare in zbor, era una foarte dificila, tinand cont ca avea loc la 10000 m altitudine si la viteze foarte mari. Cele doua aeronave trebuiau sa se sincronizeze perfect.palomares- Reproducere a tragicului eveniment 1966
Pilotul avionului cisterna, KG-135, a sesizat ca bombardierul are o viteza mai mare decat procedura standard si i-a cerut lui Wendorf sa incetineasca.
In acel moment s-a dezlantuit iadul, cele doua aeronave s-au acrosat, si au luat foc. Echipajul bombardierului a incercat sa se salveze, sarind cu parasuta, si lasand cele 4 bombe cu hideogen, pe care le transportau, in aeronava ce se prabusa cu mare viteza spre sol, Iar echipajul aeronavei cisterna nu a avut nicio sansa, si au murit in explozie, arsi de vii.
Ca printr-o minune, la impactul cu solul niciuna dintre cele 4 bombe nu au explodat, cu toate ca, explozivilul conventional din detonator, a explodat la doua din bombe, dar nu a declansat si explozia termonucleara ce putea ucide milioane de oameni.
Un martor al tragicului eveniment, din satul pescaresc Palomares, a declarat ca “..din cer ploua cu foc..”.
Un miracol a facut ca nici una dintre cele 4 bombe sa nu explodeze. In primul rand bombele nu erau armate, ceea ce inseamna ca, circuitele electrice ce declansau explozia nu au fost activate, iar o serie de coincidente fericite au impiedicat producerea unui dezastru. Prima bomba a aterizat intr-un rau, a doua in mare, iara ultimele doua pe uscat, dar datorita vitezei cu care au cazut au fost ingropate adanc in pamant, si astfel in urma deteriorarii acestora, materialul radioactiv nu s-a imprastiat prea mult, iar cel care s-a imprastiat a fost purtat de briza marii spre larg, salvand astfel localitatile din zona de contaminarea radioactiva.
Bombele cazute in Spania 1966 in PalomaresIn urma accidentului, la cateva minute, la Casa Alba a avut loc o sedinta de urgenta, ce avea ca scop recuperarea bombelor. Trei bombe au fost localizate si recuperate in 24 de ore, dar a patra, ce se afla pe fundul Marii Mediterane, a fost recuperate abia in luna aprilie 1966, cand a fost localizata cu ajutorul unui sumarin.
Astazi doua dintre aceste bombe sunt exponate in Muzeul de Istorie Militara Americana, ca o amintire a evenimentului ce putea rescrie in mod tragic istoria, din ianuarie 1966 din Palomares, Spania.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Close